Leczenie
Forum -> Założenie by-passów a miażdżyca
| Tytuł: | Założenie by-passów a miażdżyca |
| Autor: | robert 21.2.2011, 10:21 |
| Trochę przewrotnie postawione pytanie, ale już tłumacze dlaczego tak. Wiem, że jeżeli żyły stają się praktycznie niedrożne, to obecnie jedyna możliwość ratowania życia. Jednak czy na długo? Co z resztą żył, szczególnie jeśli mamy skłonność do miażdżycy? Po operacji powinno zmienić się styl życia: dieta itd. a wszystko po to, by obniżać poziom cholesterolu. Tylko że... można mieć dobry cholesterol, a skłonność do miażdżycy tak czy siak. Jeżeli się mylę, proszę o poprawienie mnie. Moje pytania pojawiły się stąd, że bliski mi znajomy był na operacji bajpasów 2 tygodnie temu. Pocieszam go, że wszystko będzie dobrze, ale sam jakoś w to nie wierzę do końca i boję się panicznie, że kiedyś spotka mnie to samo (mam 40 lat, dużo mniej od znajomego, ale w rodzinie były u mnie przypadki miażdżycy). i jeszcze jedno pytanie czy to prawda, że lepiej mieć operację na 3 bajpasy niż na 2? Nie pamiętam już, gdzie zasłyszałem tę bzdurę.. jeśli to faktycznie bzdura ;) | |
| Autor: | ala 21.2.2011, 15:33 |
| Mała korekta do tego co napisałeś. Zmianom miażdżycowym ulegają tętnice wieńcowe, nie żyły. Co do ilości wykonanych bypasów (czy lepiej mieć 3 a może 2?) - odpowiem w formie pytania: jeżeli złapiesz gumę to wymieniasz to właśnie koło, czy może 2 a może jeszcze lepiej od razu 3? :-) Skłonność nie jest jednoznaczna z rozwinięciem się choroby w przyszłości. Czynniki ryzyka to jedno, ale nasz styl życia ma olbrzymie znaczenie w rozwoju choroby. Profilaktyka jest najważniejsza, ale nasze lenistwo powoduje, że bardzo często nie przejmujemy się, nie chce się nam wyeliminować czynników ryzyka. | |
| Autor: | inga 22.2.2011, 10:35 |
| A po operacji konieczne są leki przeciwbólowe bo może na prawdę boleć na początku te mocniejsze a z biegiem czasu wystarczy pyralgina i śmiało możemy wrócić do normalnego życia oczywiście pamiętając o tym aby się nie za bardzo forsować | |
| Autor: | robert 22.2.2011, 12:50 |
| po jakim czasie moj znajomy moze zaczac jezdzic na rowerze? on bardzo lubi sport i tylko czeka kiedy wsiadzie i pojedzi | |
| Autor: | zdzisiek 23.2.2011, 08:28 |
| powiedz znajomemu żeby nie wsiadał na rower puki nie zrośnie mu się całkowicie mostek, a najlepiej taką decyzje o powrocie do sportu niech podejmie po konsultacji z lekarzem | |
| Autor: | arek 23.2.2011, 12:33 |
| właśnie najlepiej takie rzeczy jak powrót do sportu to z lekarzem uzgadniać on będzie dokładnie wiedział kiedy można znowu zacząć jeździć na rowerze żeby było bezpiecznie | |